Trouwthema’s. Iedere 5 jaar is er een trouwthema. Met behulp van deze thema’s kun je kijken welk cadeautje je bv kunt geven aan het bruidspaar dat wat te vieren heeft! In deze eerste blog: Katoenen huwelijk, dat is als je 1 jaar getrouwd bent.

Een katoenen huwelijk

De term katoenen huwelijk wordt gebruikt voor een bruidspaar dat 1 jaar getrouwd is. Vroeger was het heel normaal om aan elk huwelijksjubileum een stof toe te kennen. Het 1-jarige huwelijksjubileum kreeg in deze lijst de naam van katoen toegekend. In Nederland was het zo rond >1950 gebruikelijk om elkaar op het katoenen bruiloftsfeest een cadeau te geven dat was gemaakt uit katoen, zoals kleding van katoen.

Germaanse traditie
Waarom zou je het huwelijk pas vieren als je eeuwenlang samen bent, alsof het dan pas écht belangrijk wordt? Je viert vanaf je eerste verjaardag ook dat je weer een jaartje ouder bent. Het vieren van een alle jaren huwelijksjubileum is typisch voor onze streek in Europa. De traditie is vermoedelijk ontstaan in Zuid-Duitsland, in de streek rond Beieren. Van hieruit heeft het zich met de stroom van de Rijn verder uitgebreid naar ons land. Binnen deze traditie is het heel normaal om bij elk huwelijksjubileum stil te staan bij de mooie momenten die het bruidspaar samen heeft beleefd.

Papieren huwelijk voor Amerikanen
In onze cultuur spreken we na een jaar van een katoenen huwelijk. In de Verenigde Staten is een 1-jarig huwelijk echter een papieren huwelijk. De verklaring achter dit verschil is het volgende: in Amerika ziet men het huwelijk als een soort van contract, of een papier. Wanneer twee mensen elkaar het ja-woord geven, spreken ze over het halen van een boterbriefje. Amerikanen zien de eerste huwelijksverjaardag als het behalen van dat papier. Het stel heeft nu bewezen het écht samen vol te kunnen houden, ze hebben het papier als het ware verdiend. Typisch Amerikaans om er weer een competitie van te maken ;-).

Katoenen cadeaus
Getrouwde stellen die een traditioneel cadeau willen geven voor de eerste huwelijksverjaardag kunnen kiezen uit verschillende cadeaus van katoen: bedlinnen, een tafelkleed, handdoeken (misschien met jullie initialen), badjassen om naar de sauna te gaan, een overhemd, gouden- of parel sieraden. De bloem die bij het katoenen huwelijk hoort zijn viooltjes of een anjer. Ook eten sommige stellen de eerste laag van hun bruidstaart, die ze een jaar geleden ingevroren hebben.

Volgend maand de “houten bruiloft”. Binnenkort verschijnt er ook een e-book met daarin alle thema’s van de trouwdagen bij elkaar verzamelt, een mooi gratis naslagwerk. Ik hou jullie op de hoogte.

Liefs Daphne

Bronnen: Bas van Beek van jubileum.nl, Wikipedia-pagina Huwelijksverjaardag, eenspeciaalmoment.nl.

Pin It